IC 2118

Witch Head Nebula - Heksenkopnevel

Mobirise

Witch Head Nebula - IC 2118

De Heksenkopnevel IC2118 doet zijn (bij)naam eer aan. Deze reflectienevel , die een diameter heeft van ongeveer 70 lichtjaar, wordt verlicht door de heldere ster Rigel in het sterrenbeeld Orion.

Algemeen:
Object: IC 2118 (Cederblad 41)
Naam: Witch Head Nebula (Heksenkopnevel)
Sterrenbeeld: Eridanus
Magnitude: 13 
Schijnbare afmeting: 3 x 1° 
Afstand: 900 lichtjaar

Coördinaten:
• RA: 5h 02m 00s
• DEC: -07° 54' 00"


IC 2118 (ook bekend als Heksenkopnevel vanwege zijn vorm) is een extreem zwakke reflectienevel waarvan wordt aangenomen dat het een oud supernova-overblijfsel of een gaswolk is, verlicht door de nabijgelegen superreus Rigel in het sterrenbeeld Orion. Het bevindt zich in het sterrenbeeld Eridanus (net op de grens met Orion) op ongeveer 900 lichtjaar van de aarde. De aard van de stofdeeltjes, die blauw licht beter weerkaatsen dan rood, is een factor die de Heksenkop zijn blauwe kleur geeft. Radiowaarnemingen laten een aanzienlijke koolmonoxide-emissie zien in delen van IC 2118, een indicator voor de aanwezigheid van moleculaire wolken en stervorming in de nevel. Er zijn zelfs kandidaten gevonden voor pre-hoofdreekssterren en enkele klassieke T-Tauri-sterren diep in de nevel.

De moleculaire wolken van IC 2118 bevinden zich waarschijnlijk naast de buitengrenzen van de enorme Orion-Eridanus-bel, een gigantische superschil van moleculaire waterstof die wordt geblazen door de sterren met een hoge massa van de Orion OB1-associatie. Naarmate de superschil uitzet in het interstellaire medium, ontstaan ​​gunstige omstandigheden voor stervorming. IC 2118 bevindt zich in zo'n gebied. Het door de wind geblazen uiterlijk en de vorm van de heldere reflectienevel doen sterk vermoeden dat er een sterke associatie is met de lichtgevende sterren met hoge massa van Orion OB1. Het feit dat de "koppen" van deze moleculaire wolken van IC2118 naar het noordoosten wijzen in de richting van de associatie, is een sterke ondersteuning van die relatie.

Hoe waar te nemen:
IC 2118 kan visueel amper worden waargenomen: het is immers bijzonder lichtzwak. Het leent zich best voor astrofoto-opnames met voldoende lange belichtingstijd (vb. > 5 minuten).
Locatie IC 2118 vind je via mapje onderaan. Je kan je best orienteren via Orion, en meer in het bijzonder via Rigel.

Foto-opnames:
De opname (bovenaan en eerste hieronder) werd gerealiseerd met een Takahashi FSQ-106ED F3.6 telescoop met FLI PL16803 camera van Telescope Live vanuit IC Astronomy Observatory in Oria, Spanje.

De tweede opname onderaan werd wat anders verwerkt: dit is een zogenaamde "starless" opname, waarbij de sterren maximaal uit de foto worden gehaald (zelfde foto als bovenaan, eerste hieronder).

Totale belichtingstijd ongeveer 260 minuten. 
LRGB 8:6:6:6 subs van 600s met elke filter (L, R, G en B).

Processing met Astro Pixel Processor, Photoshop CC met AstroPanel V4.2, Astronomy Tools, Topaz Sharpen AI en Denoise Projects 3 plug-ins.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Built with ‌

Offline Website Maker