IC 1396

Emission Nebula in Cepheus incl. Elephant's Trunk Nebula
Emissienevel in Cepheus met de Olifantenslurfnevel

IC 1396 & Elephant's Trunk Nebula (VdB 142)

De "olifantenslurfnevel" (Elephant's Trunk Nebula) is een compacte stof- en gasnevel in het aanzienlijk grotere stervormingsgebied IC 1396 in het sterrenbeeld Cepheus. Het bevindt zich op een afstand van 2400 lichtjaar van de aarde.

Algemeen:

Object: IC 1396 (VdB 142 voor de absorptienevel)
Naam: Olifantenslurfnevel (Elephant's Trunk Nebula) 
Sterrenbeeld: Cepheus
Magnitude: 9,4 
Schijnbare afmeting: 170’ x 140’ (boogminuten)
Coördinaten:
• RA: 21h 39m 10s
• DEC: +57° 30' 12"

De langwerpige silhouetten van stof en gas lijken op de slurf van een olifant bij zichtbare golflengten: ze verschijnen als een donkere nevel met een heldere kronkelende, rode rand in de opname. De Elephant Trunk Nebula zelf wordt aangewezen als IC 1396A.

De donkere absorptienevels (donkere, zwarte structuren in de opname) worden ook VdB 142 genoemd.

De grote, maar relatief lichtzwakke emissienevel IC 1396 heeft een diameter van meer dan 100 lichtjaar. De ster die verantwoordelijk is voor de gloed, is het blauwe meervoudige sterrensysteem HD 206267. De olifantenslurf strekt zich uit over een gebied van 20 lichtjaar.

IC 1396 is een stervormingsgebied, met meer dan 250 jonge sterren die eromheen zijn geïdentificeerd. Verschillende van deze sterren zijn erg jong, zelfs minder dan 100000 jaar oud.

De straling en de stellaire wind van de centrale ster eroderen een deel van het stof en gas van de nevel, terwijl ze ook een deel van het materiaal samenpersen tot gigantische "klonten" waaruit nieuwe sterren ontstaan.

In de opname bovenaan zie je rechtsboven aan de rand van de nevel een heldere ster, Mu Cephei. Mu Cephei (afgekort Mu Cep of μ Cep), is ook bekend als "Herschel's Garnet Star" (of HD 206936), een rode superreus of hyperreus ster.
Het lijkt visueel granaatrood en het spectrum van deze ster dient sinds 1943 als een spectrale standaard waarmee andere sterren worden geclassificeerd.

Mu Cephei is visueel bijna 100000 keer helderder dan de zon, met een absolute visuele magnitude van -7,6. Het is ook één van de grootste bekende sterren, met een straal rond of meer dan 1000 keer die van de zon (R☉). Als het in de positie van onze zon zou worden geplaatst, zou het de baan van Mars en Jupiter overschrijden...

Hoe waar te nemen:

Deze enorme emissienevel bevindt zich in het sterrenbeeld Cepheus en is gemakkelijk te vinden door te zoeken naar één van zijn sterren: Mu Cephei, of "Hershel's Garnet Star".

Dit is gemakkelijk te doen, aangezien Mu Cephei één van de grootste en roodste sterren op het noordelijk halfrond is.

IC 1396 en de Olifantenslurfnevel zijn wel moeilijk visueel waar te nemen in Belgie. Een grote telescoop (> 8") en een OIII-filter kunnen helpen om hints van het deep sky object te zien.

Locatie van IC 1396 in het sterrenbeeld Cepheus zie je op de mapjes hieronder.

Foto-opnames:

Opname bovenaan en eerste hieronder toont een Hubble kleurenpalette opname (SHO-opname) van IC 1396 gerealiseerd met de Takahashi FSQ106-ED refractor en FLI PL16803 camera van Telescope Live in IC Astronomy Observatory, Oria, Spanje.

Totale belichtingstijd 590 minuten. SHO 20:20:19 sub-frames van telkens 600s met de smalbandfilters (SII, H-alpha en OIII).

De tweede opname is een extract uit voorgaande opname, zonder sterren. Hier doet de Olifantenslurf me steeds denken aan de "You Shall Not Pass" quote uit Lords of the Rings (incl. de hemelse blauwe stralen :) ).

Processing met Astro Pixel Processor, Photoshop CC (met AstroPanel V4.2, Astronomy Tools, Topaz Sharpen AI en Franzis Denoise Projects 3 plug-ins). 

De derde opname hieronder is een LHaRGB-opname van IC 1396 gerealiseerd met de Takahashi FSQ106-ED refractor en FLI PL16803 camera van Telescope Live in IC Astronomy Observatory, Oria, Spanje.

Totale belichtingstijd 500 minuten. 
LHaRGB: 10 sub-frames van telkens 600s met elke filter.
De H-alpha (Ha) data werd mee gemengd in het Lum- en R-kanaal

Processing met Astro Pixel Processor, Photoshop CC (met AstroPanel Pro, Astronomy Tools, Topaz Sharpen AI en NoiseXTerminator plug-ins).
Deze opname werd eveneens plate solved in Astrobin.

De vierde SHO-opname werd eveneens met dezelfde telescoop gemaakt.

Totale belichtingstijd 240 minuten. 8 sub-frames van telkens 600s met de 3 smalbandfilters (SII, H-alpha en OIII).

De laatste detail-opname van de "Olifantenslurfnevel" werd gerealiseerd met de Celestron RASA telescoop (11”) met Nightscape 8300 kleuren CCD-camera van Slooh in Mt Teide, Tenerife.

Totale belichtingstijd ongeveer 56 minuten: combinatie van 38 subs van 90s.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Made with ‌

Offline Website Builder