Hyaden - Hyades

 Open sterrenhoop in Stier
Open cluster in Taurus

Hyaden

De Hyaden zijn een open sterrenhoop in het sterrenbeeld Stier (Taurus). Ze zijn de dichtstbijzijnde sterrenhoop, op een afstand van 153 lichtjaar van de Aarde.

De Hyaden vormen een asterisme in de vorm van een "V", die het hoofd van het sterrenbeeld Stier voorstelt en ongeveer vier graden beslaat (m.a.w. 8 volle manen).
Aldebaran, de helderste ster in Stier, maakt deel uit van dit asterisme en vertegenwoordigt het rode oog van Stier. Merkwaardig genoeg maakt Aldebaran geen deel uit van de Hyaden. Aldebaran ligt immers twee keer zo dicht bij ons als de open sterrenhoop.

De Hyaden zijn één van de weinige open sterrenhopen die gezien de omvang beter met een verrekijker kan worden waargenomen dan met een telescoop. 

Algemeen:

Object: Melotte 25, Collinder 50, Caldwell 41
Naam: Hyaden (Hyades)
Sterrenbeeld: Stier (Taurus)
Magnitude: -
Schijnbare afmeting: 330'
Afstand: 153 lichtjaar
Coördinaten:
• RA: 4h 27m
• DEC: +15° 52' 

De Hyaden zijn de dichtstbijzijnde open sterrenhoop en ook één van de best bestudeerde. Gelegen op ongeveer 153 lichtjaar afstand van de zon, bestaat het uit een ruwweg bolvormige groep van honderden sterren die dezelfde leeftijd, plaats van herkomst, chemische kenmerken en beweging door de ruimte delen.

Er bevinden zich ongeveer 200 à 300 sterren in de Hyaden, waarvan er negen met het blote oog zichtbaar zijn. De leeftijd van de Hyaden is 625 miljoen jaar. De kern van de Hyaden heeft een diameter van 17,6 lichtjaar, maar een derde van de leden van de groep bevindt zich verder dan 32 lichtjaar van het centrum. De massa van de sterrenhoop is 400 zonnemassa's.

De heldere ster Aldebaran ("het rode oog van de stier" - alpha Tauri) staat in de Hyaden, maar staat veel dichterbij en is daarom ook geen onderdeel ervan. De helderste ster die wel bij de Hyaden hoort, Hyadum I (Gamma Tauri) heeft een magnitude van 3,65. Zie plate solved opnames onderaan voor de namen van de diverse sterren.

De Hyadengroep (Hyades Stream) is een verzameling sterren die in het Melkwegstelsel in dezelfde richting bewegen als de Hyaden. Mogelijk behoorden deze sterren vroeger tot de Hyaden maar zijn zij in de loop van de tijd weggedreven. Aldebaran maakt deel uit van deze groep. 

Aldebaran (alpha Tauri) is mogelijk een dubbelster bestaande uit Aldebaran A, een rode reus, en een Type M-hoofdreeksster, Aldebaran B.
Aldebaran is de helderste ster van het sterrenbeeld Stier en maakt deel uit van de zogenaamde Winterzeshoek. De naam is afgeleid van het Arabische الدبران (al-dabarān) wat de "volger" betekent. Dit komt omdat Aldebaran de Plejaden volgt aan de nachtelijke hemel. 

Hoe waar te nemen:

De Hyaden bevinden zich in het sterrenbeeld Stier.

Stier (Taurus, afkorting Tau) is een sterrenbeeld net ten noorden van de hemelequator. Het ligt tussen rechte klimming 3u20m en 5u58m en tussen declinatie +31° en 0°. De ecliptica loopt door dit sterrenbeeld, het maakt dus deel uit van de dierenriem. De Zon staat in Stier van 14 mei tot 21 juni.

De Hyaden, waarvan de helderste sterren een V-vorm vertonen, zijn eenvoudig met het blote oog te zien onder een voldoende donkere hemel. Met een verrenkijker kan je makkelijk 10-tallen heldere sterren waarnemen.

Mapjes onderaan tonen de locatie van de Hyaden in het sterrenbeeld Stier, net als de positie van de opname bovenaan (mapje rechts).

Foto-opnames:

De opname van de Hyaden werd gerealiseerd met de Takahashi FSQ-106ED refractor en FLI PL16803 camera van Telescope Live in IC Astronomy Observatory, Oria, Spanje.

Totale belichtingstijd 180 minuten.
9 sub-frames van 300s met de LRGB-filters. 

FOV: 324' x 324' (4,74"/px)  - zie opname ook in Astrobin.

Onderaan zie je de opname van de Hyaden, plate solved  in Astrobin & PixInsight.

Processing met PixInsight en Photoshop CC met AstroPanel Pro, Astronomy Tools, Topaz Sharpen AI en NoiseXTerminator plug-ins.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Made with ‌

Offline Website Software