Propeller Nebula

Emission Nebula in Cygnus
Emissienevel in Zwaan

Propeller Nebula

De Propellernevel (Simeis 57), meestal (ten onrechte) bekend als DWB 111, is een H-alpha emissienevel in Cygnus.

De propellervorm is in feite een klein deel van een veel grotere emissienevel, die ook in dit beeld kan worden gezien als een vage koper-goud kleurige waterstof-alfanevel.
Deze Hubble kleurenpalette opname werd gemaakt met smalbandfilters SII, H-alpha en OIII (SHO). In gewone kleuren zou deze H-alpha nevel roodachtig kleuren.

Algemeen:

Object: Simeis 57 (DWB 111 & DWB 119, Simeis 57, MRSL 497)
Naam: Propeller Nebula (Propellernevel)
Sterrenbeeld: Cygnus (Zwaan)
Magnitude: ong. 9
Schijnbare afmeting: 23' x 4' (boogminuten)
Afstand: 5500 lichtjaar
Coördinaten:
• RA: 20h 16m 16s
• DEC: +43° 41' 35"

De Propellernevel (Simeis 57, MRSL 497 of dikwijls ten onrechte DWB 111 / DWB 119 genoemd) maakt deel uit van het veel grotere emissienevel-complex Cygnus X in het sterrenbeeld Zwaan (Cygnus).

Het werd voor het eerst gecatalogiseerd in het begin van de jaren vijftig door astronomen van het Krim-astrofysisch observatorium in Simeiz, Oekraïne, als het 57e object in een catalogus met 306 HII-regio's.

De Propellernevel wordt vaak ten onrechte DWB 111 genoemd, maar DWB 111 identificeert alleen de zuidelijke (onderste) arm, terwijl de noordelijke DWB 119 is. De DWB-catalogus, ontwikkeld door H.R. Dickel, H. Wendker en J.H. Bieritz in 1969, catalogiseert 193 verschillende objecten als onderdeel van hun studie van de Hα-emissienevel in het Cygnus X-gebied aan de hemel.

Deze nevel straalt voornamelijk uit in Hα, een beetje in SII en is erg zwak in OIII.

Hoewel we niet echt weten hoe ver de Propellernevel van de Aarde is, werd vastgesteld dat het Cygnus X-complex in het algemeen ongeveer 4600 lichtjaar verwijderd is. 

Hoe waar te nemen:

De Propellernevel is te vinden in het sterrenbeeld Cygnus (Zwaan). 

Zwaan (Cygnus, afkorting Cyg) is een sterrenbeeld aan de noordelijke hemel tussen rechte klimming 19u07m en 22u01m en tussen declinatie +28° en +61°. Informeel wordt het sterrenbeeld het Noorderkruis genoemd, als tegenhanger van het Zuiderkruis. Beste zichtbaarheid vanuit België: de ganse zomerperiode (en met uitbreiding mei - december).

Dit object is vooral bekend bij astrofotografen. Het is een heel zwak object dat schijnt met een zwak rood licht - waar je ogen niet zo gevoelig voor zijn. Om het visueel te zien, heb je een telescoop met een grote opening nodig - misschien een diameter van 14" of groter - en gebruik je best een filter om het contrast te verbeteren. 

Onderstaande mapjes tonen de locatie van de Propellernevel en de opname bovenaan in het sterrenbeeld Cygnus (Zwaan).

Foto-opnames:

De Hubble kleurenpalette opname (SHO) van DWB 111 werd gerealiseerd met de Officina Stellare ProRC 700 telescoop en FLI PL16803 CCD-camera van Telescope Live in Oria, Spanje.
Hieronder zie je dezelfde opname platesolved in Astrobin.

Totale belichtingstijd: 400 minuten
SHO 14:14:12 sub-frames van 600s met elke filter.

FOV: 23' x 23' (0,33"/px) - zie opname ook in Astrobin.

Processing met AstroPixelProcessor, PhotoShop CC met AstroPanel Pro, Astronomy Tools, Topaz Sharpen AI en NoiseXTerminator plugins. 

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Made with ‌

HTML Website Creator