Chamaeleon Complex

 Moleculaire wolken - Molecular Clouds in Chamaeleon

Chamaeleon Complex

Het Chamaeleon-complex is een groot stervormingsgebied dat de moleculaire wolken Chamaeleon I, Chamaeleon II en Chamaeleon III omvat. Het beslaat bijna het hele sterrenbeeld Kameleon (Chamaeleon) en overlapt in de zuidelijke sterrenbeelden Apus, Musca, Carina en Octans. 

Algemeen:

Object: Chamaeleon Complex, Cha-I
Naam: -
Sterrenbeeld: Kameleon (Chamaeleon)
Magnitude: -
Schijnbare afmeting: -
Afstand: 520 lichtjaar
Coördinaten:
• RA: 11h 25m 08s
• DEC: -77° 59' 54"

De Chamaeleon I (Cha-I) wolk is één van de dichtstbijzijnde actieve stervormingsgebieden op ~520 lichtjaar afstand. De stellaire populatie is 200 à 300. De Cha-I wolk is verder onderverdeeld in de noordelijke wolk of regio en de zuidelijke wolk of hoofdwolk.

Een moleculaire wolk is een interstellaire wolk waarvan de dichtheid en omvang de vorming van moleculaire waterstof (H2) toelaat. Sterren worden uitsluitend in moleculaire wolken gevormd.

Optisch zijn moleculaire wolken zichtbaar als absorptienevels.  Donkere nevels (of absorptienevels) zijn algemeen ondoorzichtige nevels van stof en gas die het licht van achterliggende sterren blokkeren. 

Deze moleculaire wolk bevat heel wat deep sky objecten. Zo vinden we in Chamaeleon I oa:

1) Reflectienevels Cederblad Ced 110 en Ced 111.

2) Herbig-Haro objecten (HH 49 en HH 50)
Een Herbig-Haro-object is een kleine emissienevel in een moleculaire wolk geassocieerd met een jong stellair object (een protoster of een T Tauri-ster) met ongeveer dezelfde massa als de zon. De afstand van de nevel tot de protoster is meestal minder dan 0,5 parsec (1,63 lichtjaar).
Deze HH-objecten kan je makkelijker zien in de detail-opname van Ced 111

3) De moleculaire wolk bevat zowel "zwakke" T Tauri (WTT) sterren als "klassieke" T Tauri (CTT) sterren.

T Tauri-sterren zijn een type onregelmatig veranderlijke sterren, die zich in een zeer jong stadium van hun evolutie bevinden, namelijk nog vóór de waterstoffusie in het binnenste van de ster goed op gang gekomen is, maar volgend op het stadium van de protoster. Een T Tauri-ster is al wel samengetrokken uit een interstellaire gaswolk, maar nog niet aangekomen op de hoofdreeks van sterren. Ze zijn het tegenovergestelde van rode reuzen.

4) HD 97300 zendt röntgenstraling uit, verlicht de reflectienevel IC 2631 en is één van de leden met de hoogste massa van de Cha I-wolk, spectraaltype B9V, een Herbig Ae/Be-ster zonder emissielijnen.

5) Cha Halpha 1 is een object van het spectraaltype M8 in de donkere wolk Chamaeleon I waarvan in 1998 werd vastgesteld dat het een röntgenbron was en als zodanig de eerste bruine dwerg die röntgenstraling uitzendt.

6) Er zijn zo'n zeventig tot negentig röntgenbronnen in dit stervormingsgebied Cha 1.

7) Diverse donkere bokglobules. Een bolwolk of (Bok)globule is een donkere, dichte wolk van stof en gas waar stervorming plaatsvindt. Bolwolken worden vaak aangetroffen nabij H-II-gebieden  en hebben een massa van zo'n 10 tot 50 zonnemassa's verspreid over een gebied van ongeveer een lichtjaar in doorsnede. Ze bevatten moleculaire waterstof (H2), koolstofmonoxide (CO) en helium (en vele andere moleculen), en ongeveer 1 massaprocent uit silicaten bestaand stof. Bolwolken leiden in de meeste gevallen tot de vorming van dubbele of meervoudige sterren.

De donkere wolk Chamaeleon II bevat ongeveer 40 röntgenbronnen.

Chamaeleon III lijkt verstoken te zijn van de huidige stervormingsactiviteit. Er zijn twee bijzonder prominente nevels geassocieerd met dit gebied. De kleinere is algemeen bekend als de Duimafdruknevel (Thumbprint Nebula) en de grotere de Klauwnevel (Talon Nebula).

Hoe waar te nemen:

Het Chamaeleon moleculaire complex overlapt bijna het ganse sterrenbeeld Kameleon (Chamaeleon).
Kameleon is een onopvallend sterrenbeeld nabij de zuidelijke hemelpool, liggende tussen rechte klimming 7u32m en 13u48m en tussen declinatie −75° en −83°. Het sterrenbeeld is dan ook niet vanuit België te zien - enkel vanuit het zuidelijke halfrond.

Mapjes onderaan tonen de locatie van Chamaeleon 1 in het sterrenbeeld Kameleon, net als de positie van de opname bovenaan.

Foto-opnames:

De opname van Cha 1 bovenaan werd gerealiseerd met de Takahashi FSA-106ED refractor en FLI PL16803 camera van Telescope Live in Heavens Mirror Observatory, Australië.

Totale belichtingstijd 480 minuten.
12 sub-frames van 600s met de LRGB-filters. 

FOV: 324' x 324' (4,74"/px)  - zie opname ook in Astrobin.

De tweede 2-panel mosaic opname toont een groter deel van de Chamaeleon moleculaire wolk (incl. Cha-II en Cha-III in het linkse panel)
Naast de data van de opname bovenaan werden hier nog 10 subs van 600s met LRGB van de nabijgelegen regio (Cha-II en -III) toegevoegd.

Processing met AstroPixelProcessor en Photoshop CC met AstroPanel Pro, Astronomy Tools, Topaz Sharpen AI en Franzis Denoise Projects 3 plug-ins.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Made with ‌

HTML Generator