Cederblad 111

Blauwe reflectienevel in moleculaire wolk Chamaeleon I

Mobirise

Cederblad 111

Cederblad 111 (Ced 111) is een blauw reflectiegebied in het zuidelijke sterrenbeeld Chamaeleon (Kameleon) en maakt deel uit van één van de dichtstbijzijnde donkere wolkencomplexen nabij de aarde.

Cederblad 111 is ingebed in Chamaeleon I, een nabijgelegen gebied met lage massa stervorming, op een afstand van ongeveer 550 lichtjaar. De hele Chamaeleon I-wolk beslaat een gebied van 5 vierkante graden en is op deze afstand één van de dichtstbijzijnde stervormingsgebieden nabij de aarde.

De opname bovenaan (& hieronder) toont naast de blauwe reflectienevel ook twee dieprode Herbig-Haro-objecten: HH 49 en HH 50. Deze kleine nevelvlekken worden geassocieerd met pasgeboren sterren en worden gevormd wanneer gasstralen (jets) van jonge sterren, botsen met wolken van gas en stof in de buurt met snelheden van enkele honderden kilometers per seconde.
Ced 110 is de heldere reflectienevel centraal in het beeld met de duidelijke heldere boog.

De roodachtige 'V-vormige' nevel GN 11.07.3 bevindt zich ten zuidoosten van Ced 111. Deze nevel is ongebruikelijk omdat hij geen duidelijk oplichtende ster heeft en zijn spectrale energieverdeling snel stijgt naar het infrarood.

Hoe waar te nemen: 
Cederblad 111 bevindt zich in Kameleon (Chamaeleon), een onopvallend sterrenbeeld nabij de zuidelijke hemelpool, liggende tussen rechte klimming 7u32m en 13u48m en tussen declinatie −75° en −83°. Het sterrenbeeld is dan ook niet vanuit België te zien - enkel vanuit het zuidelijke halfrond.
Cederblad 111 bevindt zich tussen gamma en pi Chamaeleon: zie mapje onderaan.

Foto-opname:
Foto bovenaan en hieronder werd met de Officina Stellare RH200 en FLI ML16200 camera van Telescope Live vanuit El Sauce Observatory in Chili gemaakt.
Totale belichtingstijd 120 minuten. 6 sub-frames van 300s met elke filter (LRGB). Dataset Scotty Bishop van Telescope Live.

Processing telkens met Astro Pixel Processor, Photoshop CC met AstroPanel V4.2, Astronomy Tools, Topaz Sharpen AI en Denoise Projects 3 plug-ins.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Designed with ‌

HTML Website Generator