Barnard 228

Dark Wolf Nebula - Donkere Wolfnevel

Mobirise

Barnard 228 - Dark Wolf Nebula

Barnard 228 is een absorptienevel dat deel uitmaakt van de Lupus moleculaire wolk. Liggend in het zuidelijke sterrenbeeld Lupus, de Wolf, kreeg B228 als bijnaam de "Donkere Wolfnevel" (Dark Wolf Nebula). Een deel van de Melkweg loopt doorheen Lupus, waardoor deze opname een hoge dichtheid aan sterren heeft.

Algemeen:
Object: Barnard 228 (B228)
Naam: Dark Wolf Nebula
Sterrenbeeld: Lupus (Wolf)
Magnitude: -
Schijnbare afmeting:  
Afstand: 500 lichtjaar
Coördinaten:
RA: 15h 43m 01'
• DEC: -34° 08' 48"


Deze donkere markeringen aan de hemel van de Dark Wolf Nebula zijn nog net als silhouet te herkennen tegen een rijke, lichtgevende achtergrond van sterren. Gezien in de richting van het zuidelijke sterrenbeeld Lupus de Wolf, maken deze stoffige, verduisterende wolken deel uit van de Lupus Moleculaire Wolk op zo'n 500 lichtjaar afstand van de Aarde. Binnenin deze donkere wolken vormen zich heel wat nieuwe sterren met een lage massa, van instortende kernen van stof en gas, die alleen zichtbaar zijn bij lange infrarode golflengten. Toch dragen kleurrijke sterren in Lupus bij aan deze mooie galactische nachthemel. De moleculaire wolk meet ongeveer 8 graden, niet ver van de centrale Melkweg gelegen.

Hoe waar te nemen:
Locatie van Barnard 228 wordt getoond in mapje onderaan.

Foto-opnames:
Foto bovenaan (en eerste hieronder) toont een LRGB kleurenopname van de Donkere Wolfnevel, gerealiseerd met de Officina Stellare RH200 telescoop en FLI ML16200 camera van Telescope Live in El Sauce Observatory, Chili.
Totale belichtingstijd 200 minuten, met 5 subframes van 600s met elke filter (LRGB).

Processing met AstroPixelProcessor en Photoshop CC met AstroPanel 4.2, Astronomy Tools, Topaz Sharpen AI en Franzis Denoise Projects 3 plug-ins.

© Copyright 2021 Nachthemel.be - All Rights Reserved

https://mobirise.com web creator