Barnard 8, 9, 11, 12 & 13

Donkere nevels in Stier
Dark Nebulae in Taurus

Barnard 14, 18, 19, 22...

Deze opname toont diverse donkere nevels in het sterrenbeeld Stier (Taurus), die deel uitmaken van de grotere Taurus Moleculaire Wolk.

Algemeen:

Object: Barnard 18, Barnard 19, Barnard 22... (en vele LDN objecten) 
Naam: -
Sterrenbeeld: Stier (Taurus)
Magnitude: -
Schijnbare afmeting: -
Afstand: 430 lichtjaar
Coördinaten:
• RA: 04h 38m 35s
• DEC: +26° 00' 

In de opname zie je Barnard 22 links onderaan. Deze grote onregelmatige donkere nevel verduistert drie reflectienevels, waaronder de kleine vlamvormige reflectienevel IC 2087.
Binnen B22 identificeerde Barnard ook B14 en B222.

Rechtsmidden vind je Barnard 18. Delen van Barnard 18 staan ​​ook in andere catalogi, maar met name het centrale deel van de afbeelding toont de heldere nevel LBN 812 en de donkere nevel LDN 1531 ingebed in Barnard 18. Er is een zichtbare bruine dwerg (2MASS J04321786+2422149) in LBN 812. 

Donkere nevels (of absorptienevels) zijn ondoorzichtige nevels van stof en gas die het licht van achterliggende sterren blokkeren. 

Al deze donkere nevels maken deel uit van de Taurus Moleculaire Wolk (TMC-1). Dit is een interstellaire moleculaire wolk in de sterrenbeelden Stier en Auriga. Deze wolk herbergt een stervormingsgebied met honderden nieuw gevormde sterren. De Taurus moleculaire wolk is slechts 430 lichtjaar verwijderd van de Aarde, waardoor het mogelijk het dichtstbijzijnde grote stervormingsgebied is. Het is opmerkelijk omdat het veel complexe moleculen bevat, zoals cyanopolyynes HCnN voor n = 3,5,7,9, [4] en cumuleencarbenen H2Cn voor n = 3–6.

Recentelijk (januari 2020) werd de moleculaire wolk geïdentificeerd als onderdeel van de veel grotere Radcliffe-golf, een golfvormige structuur in de lokale arm van de Melkweg.

De nieuw gevormde sterren in deze wolk hebben een leeftijd van 1 à 2 miljoen jaar. De Taurus-Auriga-associatie, de stellaire associatie van de wolk, bevat de veranderlijke ster T Tauri, het prototype van T Tauri-sterren. De vele jonge sterren en de nabijheid van de Aarde maken het bij uitstek geschikt om te zoeken naar protoplanetaire schijven en exoplaneten rond sterren, en om bruine dwergen in de associatie te identificeren. Leden van deze regio zijn geschikt voor directe beeldvorming van jonge exoplaneten, die helder gloeien in infrarode golflengten.

Verscheidene van deze donkere absorptienevels zijn gecatalogiseerd door professor Barnard, en nog meer zijn aanwezig als LDN-catalogus-items (Lynds Catalog of Dark Nebulae): zie de plate solved opname onderaan.
In de plate solved opnames onderaan worden de diverse donkere nevels aangeduid.

Hoe waar te nemen:

Barnard 22 en de andere zijn te vinden in het noordelijke sterrenbeeld Stier (Taurus).

Stier (Taurus, afkorting Tau) is een sterrenbeeld net ten noorden van de hemelequator. Het ligt tussen rechte klimming 3u20m en 5u58m en tussen declinatie +31° en 0°. De ecliptica loopt door dit sterrenbeeld, het maakt dus deel uit van de dierenriem. De Zon staat in Stier van 14 mei tot 21 juni.

De mapjes onderaan tonen de juiste locatie van deze Barnard objecten.

Deze donkere nevels zijn makkelijk te herkennen met een verrekijker of een kleine telescoop met pakweg 25x vergroting.

Foto-opnames:

De opname van deze Barnard 22 regio werd gerealiseerd met de Takahashi FSA-106ED refractor en FLI PL16803 camera van Telescope Live in IC Astronomy Observatory, Oria, Spanje.

Totale belichtingstijd 400 minuten.
10 sub-frames van 600s met de LRGB-filters. 

FOV: 324' x 324' (4,74"/px)  - zie opname ook in Astrobin.

Processing met PixInsight, StarXTerminator en Photoshop CC met AstroPanel Pro, Astronomy Tools, Topaz Sharpen AI en NoiseXTerminator plug-ins.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Made with ‌

Mobirise