Barnard 150

Seahorse Nebula - Dark Nebula in Cepheus
Zeepaardnevel - Donkere nevel in Cepheus

Barnard 150

Barnard 150 is een donkere nevel die zichtbaar is in het sterrenbeeld Cepheus. Vanwege zijn vorm wordt het ook wel de Zeepaardnevel genoemd (Seahorse Nebula).

Deze donkere moleculaire wolk beslaat een hoek van ongeveer 1° en wordt gevormd door drie dichte stofkernen, die eigenlijk stervormingsgebieden zijn, met de aanduiding LDN 1082 A, B en C.

Algemeen:

Object: Barnard 150
Naam: Seahorse Nebula (Zeepaardnevel)
Sterrenbeeld: Cepheus
Magnitude: -
Schijnbare afmeting:
Afstand: 1200 lichtjaar
Coördinaten:
• RA: 20h 50m 40s
• DEC: +60° 18' 00"

Barnard 150 is een donkere moleculaire stofwolk in het sterrenbeeld Cepheus dat zich op ongeveer 1200 lichtjaar afstand van de Aarde bevindt.

Deze stofwolk is zo compact dat het al het licht absorbeert dat van de sterren erachter komt. 

Deze moleculaire wolk maakt deel uit van ons Melkwegstelsel, en is één van de 182 objecten die door astronoom Edward E. Barnard werden gecatalogiseerd. De locatie van deze donkere nevels in het vlak van de Melkweg zorgt ervoor dat het opvalt ten opzichte van de achtergrond, volledig gevuld met kleurrijke sterren van alle leeftijden en grootte. 

Door de suggestieve vorm van deze stofnevel staat Barnard 150 (of kortweg B150) ook bekend als de Zeepaardnevel (Seahorse Nebula).

Deze donkere nevel is ongeveer 1 graad groot, m.a.w. twee volle manen breed, en bestaat uit 3 zeer dichte stofkernen, wat eigenlijk stervormingsgebieden zijn. Ze zijn gecatalogiseerd door Lynds en worden LDN 1082 A, B en C genoemd. (LDN naar Lynds Dark Nebula)

Hoe waar te nemen:

Barnard 150 bevindt zich in het sterrenbeeld Cepheus. 
Cepheus (afkorting Cep) is een sterrenbeeld dat gelegen is aan de noordelijke hemelkoepel tussen rechte klimming 20u01m en 8u30m en declinatie +51° en +89°. Het sterrenbeeld gaat op de breedte van België niet onder en is dus circumpolair (en de hele nacht waarneembaar).

Barnard 150 bevindt zich in het zuidwestelijke deel van Cepheus, vlakbij de grens met Cygnus (sterrenbeeld Zwaan).
Om donkere nevels zoals Barnard 150 te observeren is een donkere hemel nodig, ver van lichtvervuiling.

Onderstaande mapjes tonen het sterrenbeeld Cepheus en de locatie van Barnard 150 in dit sterrenbeeld.

Foto-opnames:

De opname van Barnard 150 werd gerealiseerd met de Takahashi FSQ 106ED refractor en FLI PL16803 CCD-camera van Telescope Live in IC Astronomy Observatory, Oria, Spanje.
Opname bovenaan is een ingezoomd deel van de volledige breedbeeldopname (zie hieronder).

Totale belichtingstijd 320 minuten
LRGB 8 sub-frames van 600s met elke filter (L, R, G en B). 

FOV: 324' x 324' (4,74"/px) - zie opname ook in Astrobin.

Processing met AstroPixelProcessor en Photoshop CC met AstroPanel Pro, Astronomy Tools, Topaz Sharpen AI en Franzis Denoise Projects 3 plug-ins.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Created with ‌

HTML Creator