BBW-56

 Moleculaire Wolk in Achtersteven
Molecular Cloud in Puppis

BBW-56

BBW-56 is een grote moleculaire wolk in de Gumnevel (Gum 12) in het zuidelijke sterrenbeeld Achtersteven (Puppis). Het wordt omringd door 9 komeetglobules CG's ("Cometary Globules" CG), waaronder de beroemde CG4 'Hand of God'.
BBW-56 werd waarschijnlijk gevormd door een soortgelijk proces als deze aangrenzende CG's. Hoewel BBW-56 eruitziet als een rijzende berg, is het eigenlijk meer een rand van een nevel die weerstand biedt aan de stellaire winden die er van bovenaf op blazen.
 

Algemeen:

Object: BBW-56
Naam: deel van de Gumnevel (Gum 12)
Sterrenbeeld: Achtersteven (Puppis)
Magnitude: 12
Schijnbare afmeting: -
Afstand: 1470 lichtjaar
Coördinaten:
• RA: 7h 37m
• DEC: -42° 11' 

Komeetglobules ("Cometary Globules" CG) zijn een speciaal type van moleculaire wolk, die voor het eerst werden waargenomen in 1976. Ze hebben een komeetachtige morfologie, bestaande uit een compacte, stoffige, ondoorzichtige kop en een lange, zwak lichtgevende staart. Aangenomen wordt dat CG's worden veroorzaakt wanneer bijna bolvormige gasnevels worden opgeblazen en instorten door een supernova-schokgolf. De schok comprimeert de nevel om zo de kop te vormen, en de explosiegolf drijft het materiaal weg van de SN om de staart te vormen. Een alternatief (& wellicht complementair) mechanisme is dat CG's worden gevormd wanneer de UV-straling van massieve O-sterren de gasnevel foto-ioniseert en schokfronten de kop van de wolk samendrukken. De minder dichte delen van de nevel worden gescheiden van de kop van de nevel door de stralings- en ionisatie”shocks”, en de staart wordt gevormd uit het geërodeerde nevel-medium.

CG’s kan men zien als een speciale type van een Bok-globule: globules die worden bestraald door ultraviolet licht van hete, massieve nabij gelegen sterren waarvan het materiaal erodeert en “verdampt” om dan een staart te produceren. Net als gewone Bok-globules wordt aangenomen dat komeetglobules verband houden met stervorming.

Interessant is dat de meeste CG's zich in de Gumnevel (Gum 12) bevinden. Dit is een emissienevel die zich uitstrekt over 36° in de zuidelijke sterrenbeelden Vela en Puppis. Het ligt ongeveer 1470 lichtjaar van de aarde. Algemeen wordt aangenomen dat het de enorm uitgebreid (en nog steeds groeiende) overblijfsel is van een supernova die ongeveer een miljoen jaar geleden plaatsvond. Meer recent onderzoek suggereert dat het een geëvolueerde H II-regio kan zijn. Het bevat de 11000 jaar oude Vela Supernova Remnant, samen met de Vela Pulsar.

De Gumnevel bevat ongeveer 32 komeetglobules (Cometary Globules: CG's). Deze dichte nevel-kernen zijn onderhevig aan zo'n sterke straling van O-type sterren γ2 Vel  (Gamma 2 Velorum) en ζ Pup (Zeta Pup) en voorheen de "stamvader" van de Vela Supernova-restant die de nevels doen weg verdampen van deze hete sterren tot komeetachtige vormen. 

De CG's van de Gumnevel bevinden zich allemaal binnen een straal van 6 tot 11 graden vanaf een centraal punt, en hun staarten wijzen weg van dit centrale gebied. Dit suggereert dat ze zich allemaal aan de rand van een grote geïoniseerde bubble bevinden. 
De ionisatie die door deze hete sterren en de Vela-SNR wordt gecreëerd, is ongelooflijk intens, waarbij alleen Zeta Pup al een felle stellaire wind produceert met een snelheid van 2300 km / sec, waardoor deze massa verliest met een snelheid van 10 miljoen keer de snelheid van de zonnewind van de zon. Het zijn deze sterwinden die BBW-56 opblazen en vormen.

Hoe waar te nemen:

De moleculaire wolk BBW-56 bevindt zich in het zuidelijke sterrenbeeld Achtersteven (Puppis).

Achtersteven (Puppis, afkorting Pup) is een sterrenbeeld aan de zuidelijke hemelkoepel tussen rechte klimming 6u02m en 8u26m en declinatie −11° −51'. Vanaf de breedte van België is alleen het noordelijk deel te zien.

Mapjes onderaan tonen de locatie van BBW-56 in het sterrenbeeld Puppis, net als de positie van de opname bovenaan (mapje rechts).

Foto-opnames:

De opname van BBW-56 werd gerealiseerd met de Takahashi FSQ-106ED refractor en FLI PL16803 camera van Telescope Live in Heaven's Mirror Observatory, Australië.

Totale belichtingstijd 500 minuten.
LHaRGB: 10 sub-frames van 600s met elke filter (L, H-alpha, R, G en B) 

FOV: 324' x 324' (4,74"/px)  - zie opname ook in Astrobin.

Processing met PixInsight, StarXTerminator en Photoshop CC met AstroPanel Pro, Astronomy Tools, Topaz Sharpen AI en NoiseXTerminator plug-ins.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Made with ‌

Offline Website Maker